Nova klasifikacija vina u Srbiji

Bez autora
Sep 27 2010

Vina u Srbiji ubuduće će,umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, biti klasifikovanakao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom, pri čemu će ona sa geografskim poreklom biti podeljena na tri kategorije. Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena sa regulativom Evropske unije, predviđeno je da se vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska -obeležavaju evidencionim markicama. Evidenciona markica predstavlja garant potrošačima da je vino određene kategorije kvaliteta i da je proizvedeno u određenom rejonu. Evidencione markice će omogućiti i državi da lakše prati proizvodnju i prometa tih vina. Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede je predviđeno da se vina sa geografskim poreklom obeležavaju evidencionim markicama različitih boja. Takozvana regionalna vina, koja se proizvode isključivo od grožđa iz nekog od tri regiona - centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja 15 odsto grožđa iz nekog drugog regiona u zemlji, obeležavaće se zelenom evidencionom markicom i oznakom GI.

Nova klasifikacija vina u SrbijiVina u Srbiji ubuduće će,umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, biti klasifikovanakao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom, pri čemu će ona sa geografskim poreklom biti podeljena na tri kategorije.

Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena sa regulativom Evropske unije, predviđeno je da se vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska -obeležavaju evidencionim markicama.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Darko Jakšić rekao je agenciji Beta da evidenciona markica predstavlja garant potrošačima da je vino određene kategorije kvaliteta i da je proizvedeno u određenom rejonu.

Evidencione markice će omogućiti i državi da lakše prati proizvodnju i prometa tih vina, dodao je on.

Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede je predviđeno da se vina sa geografskim poreklom obeležavaju evidencionim markicama različitih boja. Takozvana regionalna vina, koja se proizvode isključivo od grožđa iz nekog od tri regiona - centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja 15 odsto grožđa iz nekog drugog regiona u zemlji, obeležavaće se zelenom evidencionom markicom i oznakom GI.

Kvalitetna vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom će smeti da se proizvode isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena crvenom markicom i oznakom KPK.

Najkvalitetnija vina - vrhunska sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom proizvodiće se isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena ljubičastom evidencionom markicom i oznakom KGPK.

Svaka evidenciona markica imaće jedinstven broj, a na njoj će se pored skraćenih oznaka za kategoriju kvaliteta, nalaziti i upisana godina berbe. Jakšić je naveo da će evidencione markice štampati Zavod za izradu novčanica, da će imati osam oblika zaštite i da će zloupotreba biti nemoguća.

Kako je precizirao, svaki proizvođač će, nakon dobijanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice tačno za onu količinu vina koju proizvodi.

Prema njegovim rečima, uvođenjem evidencionih markica, vino je postalo prvi poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Srbiji koji ima označeno geografsko poreklo, što bi u budućnosti moglo da se desi i sa raznim vrstama sireva, kajamkom, ajvarom.

U Srbiji je trenutno, kako je kazao, vinovom lozom zasejano oko 25.000 hektara, a oko 50 vinarija proizvodi 120 vrsta vina sa geografskim poreklom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik